asztma

Érdekes dolgot kérdezett múlt csütörtökön a háziorvos tőlem: “Mondja, nem volt Ön gyerekkorában asztmás?”

Megdöbbenve válaszoltam, hogy nem tudok róla, és hogy miért? “Mert az megmagyarázná azt, hogy miért kap el évente kétszer szinte napra pontosan ugyanakkor ilyen súlyos felső légúti fertőzéseket, annak ellenére, hogy rendszeresen szedi az immunerősítőket, és miért van szinte állandó bronchitisze.”

Hazatérve próbáltuk összerakni a mozaikokat, a nem állandó jelleggel, de azért évente kétszer a száraz köhögésre, nehézlégzésre  rendszeresen kapott hörgőtágító spréket, ennek következményeként a sok váladékot, az állandó tüdőgyulladásokat, illetve azt, amikor az első pillanatra megoldhatatlannak látszó helyzetre úgy reagálok, hogy nem kapok levegőt, valamint azt is, hogy sokszor érzem úgy, hogy elfogy körülöttem a levegő, az indokolatlan köhögési rohamokat, és ….. lehet, hogy volt egy enyhébb lefolyású asztmám, ami viszont, mivel vidéki, jó levegőjű környezeteben nőttem fel, sokat mozogtam – nem vált krónikussá, csak időlegesen jelentkezett, és ennek a következményei kísértenek ma is.

Kicsit megijeszt ez, de azért hálás vagyok a doktornőnek, hogy erre rákérdezett. Meg azért is, mert van ellenszer a mozgás, sokat levegőn levés mellett is, méghozzá a broncho-waxom kúra felnőtteknek, amely minden év augusztusától novemberig tart.

3 thoughts on “asztma

  1. Engem egy éve asztmával kezeltek, folyamatosan befulladtam. Egyszer az orvosom helyett a főorvos rendelt. A panaszaim miatt beutalt két kivizsgálásra, először a gégészetre, utána a gasztroenterológiára. A második talált. Kiderült a gyomortükrözésből, hogy 4 cm-es rekeszsérvem van, attól vannak asztmás tüneteim. Ez egy rejtett reflux, de refluxos tüneteim soha nem voltak, emiatt se a háziorvost, se a gasztroenterológust nem kerestem volna fel. Most szedhetem állandóan a gyógyszert, legalább egy évig, de meggyógyulni nincs sok esély, együtt kell ezzel élni. 🙁

  2. Jobbulást Ildi, az enyém biztosan nem reflux, ezt tudjuk. A reflux jól karbantartható, és a gyógyszerszedést is hamar abba lehet hagyni!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.