komfortos világ

Sosem hittem volna, hogy még mindig ennyire nehéz lesz ezeket a kategóriákat megtölteni tartalommal, pedig folyamatosan próbálkozom. Tulajdonságok, melyeket kedvelek és nem kedvelek magamban, mások hogyan látnak engem, milyen szeretnék lenni külsőleg, belső tulajdonságaimat tekintve, illetve mentálisan. 

Rengeteg rosszat tudok mondani magamról: agresszív, határozott, érdekérvényesítő, nehezen váltok nézőpontot, túlaggódás, részletekben elveszés, nincs bennem küzdőszellem magamért csak másokért, nem tudom elengedni magam, drámai vagyok és kötekedő, kishitű és hülyeségeken rágódó, és régebben azzal hízelegtem magamnak, hogy sokkal nagyvonalúbb vagyok és könnyen meg tudok bocsátani, mint valójában.

Pozitívnak érzem azt, hogy bárhol, bármikor, bármilyen körülmények között tudok “civilizációt teremteni”, ehhez megvan bennem a kreativitás és elég gondoskodó is vagyok, mindig vállalom a felelősséget. Azt, hogy igyekszem minimálisra csökkenteni minden kockázatot, óvatos vagyok, igazán nem tudom, hogy hová soroljam – helyzetfüggő, hogyan értékeljük. 

Kiváló elemzőkészségem van, azonnal meglátom a problémát, de nem tudok rendszerben gondolkodni, nem vagyok alkalmas vezetőnek – most még nem, bármennyire is vágyok rá. Ambícióm és tehetségem is van, de emberileg sok a hiányosságom, és a konfliktuskezelési technikáim is eléggé visszamaradottak. 

Nagy tanulság volt számomra a vezetőkiválasztási könyvek szummája, mely szerint  azt az embert választják meg a dolgozók, ha erre lehetőségük nyílik, akit szeretnek, bizalommal vannak hozzá, s nem azt, aki a leginkább rátermett a pozícióra. (Klasszikus: informális vezetőből formális lesz.) 

Szerethetőnek kell hát lenni, ez a levont következtetés. S ezzel el is érkeztünk oda, hogy sikerült végre rangsort állítani, találni valamit, amit első helyre tehetek. 

Én mindig, mindent egyszerre akartam, minden területen változtatni, “nekirohanni a világnak”, s mivel alig mozdult valami, egyszerűen beleuntam. 

De, a szerethetőnek lenni azt is jelenti, hogy megfelelni, komfortosnak lenni a világ számára.

Megfordítanám, és akkor már majdnem jó is lesz: komfortos világot akarok. Helyesbítek: szeretnék. 

Mert kérni kell, puhítani, finomítani, elvenni az élét a hangsúlyoknak, kihátrálni a konfliktusból, elsiklani, fölé lebegni a valóságnak. 

S megbékéltetni azt a sok-sok embert, akit önzésemben, önhittségemben, felfuvalkodottságomban, vakságomban, tudatlanságomban megvadítottam, elidegenítettem. 

Azt hiszem, nekem ez a végső lényeg: szerethetőnek kell lenni. Megvan. 

3 thoughts on “komfortos világ

  1. ez nekem nagyon furcsa bejegyzés volt, a rosszakat komolyan gondolod? ilyennek lát a férjed is? másképp mondom: látja benned ő is ezeket a tulajdonságokat?

  2. érdekes, nekem is furcsa bejegyzés…bár legfőképp a vége miatt:
    "… szerethetőnek lenni azt is jelenti, hogy megfelelni, komfortosnak lenni a világ számára…." ha ezt jelenti, én egyáltalán nem AKAROK pl szerethető lenni…ez megint nem más, mint megfelelni a világnak ( ergo másoknak)…ezzel nem fogsz magadhoz találni, ez egy nagyon-nagyon rossz út! a szerethetőség ott kezdőik, hogy ÉN szeretem és ÉN elfogadom magam minden jó és rossz tulajdonságommal együtt…és ez bazi nehéz, de a ezt sikerül megcsinálni, akkor leszel kiegyensúlyozott és megelégedett magaddal, és ha te szereted saját magad akkor a világ is fog…..mert komolyan, MELYIK világnak akarsz megfelelni? ez egy nagy massza, mint egy gyurma..ennek a világnak ez a komfortos, annak a világnak az a komfortos, és soha nem tudsz mindnek megfelelni, és be is jártad az ördögi kört. Mindannyian szerethetőek akarunk lenni és azt szeretnénk ha szeretnének, ez így van…..de milyen áron?
    a szerethető jó irány…a definíciója szerintem nem ..és tudod mi a vicces?: pár nappal ezelőtt pont te magad fogalmaztad meg, hogy egy fenét kell megfelelni mindenkinek:)

  3. igen, elég kuszára sikerült bejegyzés, néhol ellentmondnak egymásnak a mondatok, jelzi azt, hogy nincs bennem békesség.
    nehéz évek állnak és még közelebbi hónapok állnak mögöttem, elég, hogy teljesen összezavarodjék bárki.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.