romok

Mostanában megtalálnak olyan dolgok, mint Bagdy Emőke könyve, és a békásmegyeri Református Templom papjának prédikációja. Tegnap, unokahúgom esküvőjén nagyon szimpatikusnak találtuk őt, gondolkodom, hogy eljárok majd templomba vasárnaponként. Sok dologra ráismerek, sok minden hat a felismerés erejével, sokszor meghatódom, és közben nem érzem magam egyedül, megszólítanak és emberi hangon beszélgetnek velem. 

Mert ez hiányzik legjobban. Hogy szólhassak valakihez, aki nem családtag, eltereli időlegesen a gondolataimat, kizökkent, de ha akarok róla beszélni, akkor meghallgat. 

Most értem meg, hogy a régi falusi közösségnek milyen megtartó ereje volt. Nem hagyták magára az egyedül maradottat, volt idő a gyászra, megélni az első év ünnepeit az eltávozott nélkül. 

Itt nincsenek közösségek, legalábbis nekem sosem volt. 

Pedig muszáj lesz találnom egyet, ahová tartozhatok. 

Sokan írják, hogy igyunk meg egy kávét, de nehéz attól elvonatkoztatnom, hogy ez nem nekem, hanem a helyzetnek szól. Persze, jólesik, de amennyire mennék, úgy lépek vissza rögtön kettőt hátra, ha a megszervezéséről van szó. 

Összedőlt a világom, a romokon üldögélek. 

One thought on “romok

 1. Hasonló élethelyzetben kezdtem el blogolni.
  Hatalmas segítség volt, hogy meg kellett látnom: voltak mások is, akik átélték, sőt, túlélték.
  Az életnél kegyetlenebb bábjátékos nincsen. A fájdalmunk meg mindannyiónkban máshogyan keresi a kiutat.
  Ne keress hátsó gondolatot a jó szándékú ajánlatban. Próbáld meg azt hallani, amit mondanak. És ha sikerül, elfogadni is.
  Tudom, most nincs vigasz. A könnyek meg szükségesek – az is egy testnedv, aminek ki kell jönnie. Ezt anyám mondta, aki bölcs asszony volt.
  Én csak öreg vagyok, és azt mondom, sem születni, sem meghalni nem kapunk segítséget. Ezeket egyedül tesszük akkor is, ha többen állnak körülöttünk és mind úgy véli, most segít. (Engem Életem Párja elküldött maga mellől – nehezebb volt itthagynia, mint elmennie.)
  stali

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.