év eleje

Elkezdődött az új tanév, megsokasodtak a tennivalók, (de még mennyire!) életemben először kell osztályfőnökként helyt állnom, és harmincegy rám bízott – most még – félig-meddig ismeretlen gyerek sorsát, és iskolai tevékenykedését figyelemmel kísérnem. Igyekszem mindent megtenni, tudom mit jelent egy jó osztályfőnök, mennyire meg tudja könnyíteni az iskolai életet. Egyelőre még sok a szervezni való, a “logisztika”, néha túl soknak is tűnik, de a későbbi zökkenőmentesebb életnek mindig a jó alapok lefektetése az előzménye. Mondhatnám úgy is, kapcsolódva az egyik mai órához, hogy ne futóhomokra, hanem kősziklára építkezzünk.

Másrészt az már most is látszik, hogy ebben az új szerepkörben sosem lehet majd kényelmesen hátradőlni, egy igen izgalmas, állandóan változó folyamat ez, egyszerűbben kifejezve: ha az egyik problémát megoldom, máris ott a másik. De, a fáradtságot és a kevesebb szabadidőt leszámítva, igazán élvezetes lesz szerintem.

A másik oldalról viszont nagy öröm az, bár hétfőn-kedden-szerdán mindig négy óráig benn vagyok minimum, van egy csütörtököm, amikor csak első három órám van, és végzek aznapra. Jóleső érzés, hogy már teljesen kitakarítottam, rendbe raktam a lakást, (nem is akárhogy!) s ha ilyenkor este sikerül majd eljutnunk lippivel bevásárolni, akkor elkerüljük a tömeget, s gyakorlatilag hétvégére már nem marad mint, mint a vasalás, és a főzés. Egész más érzés úgy tervezni a hétvégét, hogy igazából csak a vasárnap délutáni következő hetet előkészítő iskolai munkák, s dolgozatjavítás van, amelyet – ha beindul rendesen majd az év, s nem kell helyettesítenünk a végzős osztályokkal kiránduló kollégákat – akár apránként is meg tudok majd csinálgatni. Idén tudatosan készülök arra, hogy a lukas óráimban javítani fogok, bár lehet, hogy az osztályfőnöki teendők mindent felülírnak majd.

De, most még élvezem, hogy tiszta és rendezett a lakás.

S nem igaz, hogy a hétvégén már megint mennyi jó és ingyenes program lesz!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.