vasárnap 26th augusztus 2012

by marlen

Volt idő, mikor a nagyobb városokban lehetett csak ásványvizet kapni, máshol úri huncutságnak tartották, egyedül csak a szóda jutott a faluban élőknek. Szikvízgyártó kisüzemek gyártották az akkor még üvegben kapható szénsavas vizet, s kiválóan megéltek belőle.

Aztán jött persze a változás: előbb csak az üvegpalackokból lettek műanyagok, majd mindezt kiszorította a rengeteg, különböző féle-fajta ásványvíz megjelenése, később pedig megszűntek ezek a szódát gyártó kisipari vállalkozások is.

Hosszú, hosszú évekig nem lehetett szódát kapni, s már az éttermekből is eltűnt teljesen, pedig ez volt mindig a legolcsóbb innivaló.

Az újabb változás talán a víztisztító berendezésekkel jött el, s talán benne volt az is, hogy beleuntunk a sok műanyag palack állandó cipelésébe. Nosztalgia-, retróhullám söpört végig ezen a fronton is, már pár helyen (elsősorban kis falvakban ismét) felbukkantak a cserélhető szódáspalackok, de a Belvárosba persze ebből semmi sem jutott.

Nagyjából ekkor kezdtem vágyakozni egy szódakészítő gépre, s egy Laica mosolygóvizes vízszűrő kancsóra. Utóbbitól sikerült a fórumozóknak elrettenteniük, mindenki a túlzottan “semleges”, és némi mellékízre panaszkodott, az előbbit pedig kissé drágának találtam.

Maradt tehát minden a régiben. Nem ittuk a csapvizet (most jó vagy sem?), ellenben érkezett a sok-sok hatos kartonos ásványvíz.

Azonban most születésnapom alkalmából egy szódagép is érkezett hozzánk. S mit ad isten? Hozzá, választható ajándékként, két dolog közül lehetett választani: szörp vagy a fentebbi kancsó között. Jóanyám helyesen döntött, mikor az utóbbit preferálta!

Így most saját szódát gyártunk a saját bodza-, és szederszörpünkhöz, és hűtött, tisztított csapvizet iszunk!

Remélem, a meleg csökkenésével majd az ásványvizes palackok száma is csökken.

· · · ◊ ◊ ◊ · · ·

2 hozzászólás to “szóda”

  1. marlen szerint:

    akkor lehet, hogy régiófüggő,mert szüleimnél -ÉK-en – annak ellenére teljesen eltűnt majdnem tiz évig,hogy mind a mai napig van szikvizgyártó üzem a faluban, sajnos nem üzemel 🙁

  2. Monka74 szerint:

    azért a szóda nem szorult ki…amióta az eszem tudom, anyuék nagy ballont töltetnek, és nem falun:)

· · · ◊ ◊ ◊ · · ·

Leave a Reply

Legutóbbi hozzászólások
Archívum