Bertalan-nap

Azt mondja Bálint gazda, hogy Bertalan napját sok helyen őszkezdő napnak, a kánikulát végző napnak tartják, melynek több jelére is felfigyelhet az ember a természetben. A halak már nem híznak a vizekben, csak nőnek, a gólyák, fecskék hosszú útra készülnek, és a szőlőkben is elszaporodnak a seregélyek, a kamrák – már akinek van – telve befőttel, télire eltett finomságokkal. Átmeneti időszak ez is, mint az én születésnapom, két állatövi jegy határán, ráadásul aszcendensváltáskor. Ellentétek egysége.

Ma van hát a születésnapom. Igazából már egy hete csak ünneplek, csodálatos napokat töltöttem szüleimnél, mindenki elkényeztetett ajándékokkal, kaptam egy gyönyörű tortát is mint lentebb látható, és olyat is, amely négy különböző ízből lett összeállítva, mert már ilyet is lehet kérni a cukrászdában!

Még múlt szombaton utaztunk le szüleimhez, megállva közben egy ebédre lippi mamájánál, illetve útközben meglátogattuk a bőcsi Falumúzeumot. Erről annyit kell tudni, hogy ismerősé volt a ház, melyet az Önkormányzat megvett, felújíttatta, és most művészeti központként funkcionál, ahol kihalóban lévő kismesterségeket lehet például tanulni, s ünnepekkor hagyományőrző műsorokat lehet megnézni. Épp előadáskezdetre érkeztünk, így sok időnk nem volt fotózni, de mutatok néhányat:

S ha már itt voltunk, meglestem az álomházamat is, amit egyszer majdnem megvettem. A ház picinek tűnik, de ez csak a látszat! Előtte, mögötte szőlőlugas van, vadszőlő futja be a falakat, a hátsó udvar a Sajó-partra visz le, benn négy szoba, egy ebédlő, konyha, fürdőszoba, előszoba van, hátul egy télikerttel zárul, alatta pedig egy borospince van. Sosem tudom meg, hogy jól döntöttem-e mikor Pesten maradtam, s nem költöztem haza ebbe a házba!

Vasárnap férjem hazatért, én maradtam még pár napot. Míg ő hétfőn rendbe rakta a polcait, telepítette ismét a gépeit, én spagettiszószt főztem, meglátogattam nagyszüleimet a temetőben, napoztam, majd másnap szüleimmel elmentünk vásárolni nekem ruhákat, csak mint annó gyerekkoromban iskolakezdés előtt. Hálás vagyok, mert sikerült szép dolgokat venni, eljutottam Mártihoz is, minden kozmetikusok gyöngyéhez, majd szerdán visszatértem a fővárosba.

Csütörtökön megint rendszereztem, este ikeáztunk egy jót, (most épp két főételből az olcsóbb ingyenes, így eljött a húsgolyó tobzódás időszaka barnamártással és áfonyaszósszal)melynek eredménye lejjebb megtekinthető.

Ma pedig eljött a születésnapom, kezdtünk egy jó banki szerződéskötéssel, majd ismét vettem néhány felsőt a férjemmel, aztán pedig ebédeltünk egy jót. Mindenkinek ajánlom az Oktogon Bisztrót, tágas, nagy hely, jól főznek, és 1190 ft-ért all you can eat-van, az italok ára ezen felül értendő, de normál áron vannak.

Hazajöttünk utána, és kidőltünk. Most pedig el kellene dönteni, hogy holnap ezek közül mely program(ok)ra menjünk, de képtelen vagyok, és dühös, hogy miért kell mindent egy hétvégére szervezni, amikor ráadásul kánikula van?! Na, erről nem tehet senki.

Lehetséges programok:

– Csencselde a Téli Kertemben

– Vegetáriánus Fesztivál

– Szentendrei Nyárzáró Fesztivál

– Bor és Hal-fesztivál a Rómain

– Gospel-fesztivál Solymáron

– Örkény-kert a Madách téren

– Szörp, Szóda -fesztivál

– Garázsvásár a Móriczon

Ahhh!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.