éttermi dilemma

Sosem értettem, hogy egy étteremben miért nem lehet csak köretet kérni? Éveken keresztül volt ez és más ételkérdés számos más apróbb értetlenkedésem tárgya, de megszoktam, hogy a húsleves-rántott hús-pirított krumpli szentháromság országában ha csak köretet szeretnél enni, és ezt elmondod a pincérnek, onnét kezdve le vagy sajnálva, sóhernek titulálnak, és gyakorlatilag senki sem vesz emberszámba. Pedig vannak olyan ételek, nekem ilyen például a steak-burgonya vagy a köménymaggal, citrommal, rozmaringgal hirtelen sütött kérges újkrumpli, amelyhez egy kevés salátán kívül vétek bármilyen húst enni, és azzal `elrontani, megzavarni` az ízek harmóniáját. Ha ilyet látok az étlapon, mindig óriási dilemmába keveredek. Vállaljam a konfrontációt, a hosszas magyarázatot, a kínos bizonyítási kényszert, hogy nem sóherságból rendelem, hanem mert szeretem, kívánom, vagy legyintsek magamban, és válasszak valami olyat, ami alternatíva lehet?! Mivel sosem egyedül megyek étterembe, nem akarom kínos helyzetbe hozni a partneremet, így megalkuvó, konfliktuskerülő módon rendelek valami mást. Mint most hétfőn a sztrapacskát. Finom volt, de én a fentebbi krumplira vágytam. Így ma ez lesz az ebéd, finom, könnyű salátával.

6 thoughts on “éttermi dilemma

  1. Talán velem van baj, de már nagy ívben teszek az ilyen elvárásokra… Mindig rántott gombát vagy sajtot kérek köret nélkül általában paradicsom salátával… Nem érdekel, hogy köret is dukál hozzá, bárhogy is néznek rám, én így szeretem. S ha esetleg desszertet is kérek, akkor elvárom, hogy kihozzák a főétellel. Na erre mindig kikerekedik a szemük… Ez van. 🙂

  2. ezek szerint nálatok még benne van a köret az árban, mert én most azt tapasztaltam, hogy ebben az étteremben a köret nincs benne az árban, hanem feleannyiba kerül, mint a főétel. így, ha rendelsz főételt, plusz köretet, akkor nem az eddigi x összeget fizetsz érte, hanem x+ 0,5X-et, azaz a másfélszeresét. s mivel az emberek többsége olyan mint én, így megrendeli a főételt, plusz a köretet a másfélszeres árért. ki van ez találva.

  3. Mi múltkor barátnős estét töltöttünk egy étteremben, komolyabb vacsorázási szándék nélkül, de a nagy szájjártatási program keretében megéheztünk, de annyira nem, hogy főételt válasszunk. Így rendeltünk három előételnek titulált hideg/meleg salátát. Ne kelljen már nekem az ő kedvükben járni. Mondjuk én ebből a szempontból egy rémálom vagyok, én még azt is elmagyarázom a pincéreknek, hogy csinálják meg a kávémat :-).

  4. Marlen drága, ha te az én társaságomban ilyen baromságon dilemmázol, ugye tudod, hogy megérdemled?:)))) hol nem sz..rom én azt le, hogy köretet eszel? én rendszerint szoktam….ráadásul még néztem is és mondtam is, hogy lehet, hogy azt kéne….ha neked ennyi nem elég, és inkább sztarpacskázol, erre most mi a fenét mondjak????a pincérnek meg nem utolsó sorban az égvilágon SEMMI köze nincs ahhoz mit eszek…én vagyok a vendég…ha neki nem tetszik, az az ő baja:)

  5. á, volt már belőle kellemetlenségem, nem akartam elrontani a szép délutánt:) finom volt a sztrapi is:) majd legközelebb határozott és erős leszek, és nem dilemmázok ilyen baromságon:)

  6. A köret nálunk sincs benne, de elvárás, hogy rendelj… Valóban, jól kitalálták, de én juszt sem úgy teszek, ahogy ők szeretnék… mert ha egyszer nem szeretnék köretet, akkor nem szeretnék. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.