édeskömény

Úgy tűnik, mig a tavalyelőtti év nagy slágere a medvehagyma, a tavalyié a levendula volt, idén egy sokkal drágább gasztrotrendnek hódolhatunk: az édesköménynek. Ez annak fényében érdekes, hogy a héten három fej fokhagymáért hétszáz forintot fizettem, s az élelmiszerek átlagos ára tavalyhoz képest negyven százalékkal, mig a gyümölcsöké-zöldségeké hatvan százalékkal drágult, s még nincs vége.S ha már gyümölcsökről beszélünk, meg tudja magyarázni nekem valami, miért és hogyan kerül kettő és félszer annyiba a hazai szabolcsi alma, mint a messziről érkező déligyümölcsök? Vagy, kicsit előrohanva az időben az eperszezonra: miért lesz vizes és egy nap alatt tönkremenő a hazai, mint a spanyol, s mégis hogyan kerülhet akkor kétszer annyiba?

3 thoughts on “édeskömény

  1. hazai termékek tudatos tönkretétele…..az ár valójában az, amit ahazaiért kéne fizetned….ebből a kistermelőnek meg kéne élnie….tudjuk, hogy nem lehet a dömping behozatallal felvenni a versenyt….és ha jót akarsz, érdemes megkeresni a piacokon a kedvenc kistermelőket..lehet kicsit drágábbak, de szerintem sokszor megéri

  2. ja és igenhttp://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded and amp;v=kI14ldKRnJQ#at=272

  3. Tudatos tönkretétel ugyan…Az a helyzet, hogy a magyar ember masszív agymosás elszenvedője, gyerekkorától kezdve – a 'magyar főd termi a jó búzát' szöveg végigkíséri az életünket. S ha baj van, akkor arról 'mások' tehetnek. (Más = külföld, zsidók, cigányok, komcsik, akárkik.)Az a helyzet, hogy a magyar mezőgazdaság és terményei versenyképtelenek; gyk. csak 2 módszer életképes: nagyüzemben, a tiéd a fél ország; vagy pedig kistermelő vagy és a környéken el tudod adni a terményeidet.De. Magyar ipari és kereskedelmi cégek többsége is tőkeszegény; de őket – termékeiket, bevételüket nem viszi el egy rosszabb idő. Ellenben a magyar mezőgazdasági vállalkozásokkal, amelyeknek többek között a szélsőséges időjárással is meg kell vívniuk harcukat.A sikerhez kellene néhány dolog: jó termőföld. Azért a magyartól nem kell ám elájulni, tessék kimenni vidékre és körbenézni, a magyar föld jelentős része barnaföld, annak is a 'lájtabb' verziója, meg löszös, homokos gagyi. Gyk.ez utóbbi a fél ország. Meg belvíz, elsivatagosodás, néhol árvíz, ha meg nem, akkor kánikula és szárazság, esetleg fagy.Aztán, tudni kellene, hogy az ember mit termeljen. Idehaza a lottózás zajlik, egyik évben kukorica, másik évben búza, aztán napraforgó – mindig épp azt vetik, amelyik tippre többet fog hozni.Azután ott vagy te, kedves fogyasztó is; aki képes februárban is megvenni a szőlőt – azt vajon hol termelik meg? Meg télen az epret, stb.Hozzá vagy szokva, hogy nem szezonban is fogyaszthatsz, mert idehozzák Neked Olaszországból, Dél-Amerikából – pont nem fog érdekelni, hogy gyenge a magyar termés a szezonban – és nem fogsz érte nagyobb árat adni, mint 30 éve.Ugyanis a magyar mezőgazdaság jelentős része képtelen a nemzetközi forgalomba bekapcsolódni – folyton termelni és eladni az árut akár külföldön is. Ma még mindig úgy működik, hogy ha jó a termés, akkor az a baj, mert sok a termény és csak 10 forintért veszik meg kilóját – lásd szabolcsi alma. Ha meg gyenge a termés, akkor 270 forintot kérnének kilójáért, de annyiért kapsz spanyolt is. (Ugyanis a termény 90%-a a 'szezonban' jelenik meg. Kezitcsókolom a nemzetközi piacon ilyen nincs.)Ugyanis a magyar mezőgazdaság gyk. ugyanúgy működik évek óta; ugyanezt tapasztalhattad 20-40 éve is; és hiába drága a termés, annak az ára a kereskedőknél landol.Ugyanis nálunk ez is fej-nehéz rendszer; aki termel, az nem él meg belőle, de nézz körbe, hogy a zöldséges biznisz még mindig működik. Már nem akkora üzlet, mint évtizedekkel ezelőtt; de ez azért van, mert vannak a Tesco-Auchan-CBA-Spar láncok, akik maguknak intézik. Ma náluk csapódik le a pénz jó része.Előttük meg a zöldséges maffiáknál, kereskedőknél. Amikor édesanyám gimis volt – 70-es évek eleje – volt lányosztálytársa, amelyiknek családja ezzel foglalkozott. A kislányuk már akkor 3-4000 forintot költött el csak úgy cipő- és ruhavásárlásra, 16 évesen. A szocializmusban ez egy stabil biznisz volt, sok exsportoló foglalkozott ezzel. Meg piti bűnözők is, persze sok tisztességes ember is.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.