marlenblog

"hogy elérjek a napsütötte sávig"

09 október
3hozzászólás

gombaszőnyeg

Eső után nagyapám mindig a harmatgombát gyűjtötte a ház előtt. Néha pedig gombászó körutakra indult, a Hernádtól nem messze, a szántó szélén rendszeresen talált fagombát. Ő így hívta, s én mind a mai napig nem tudom hivatalos nevét. Ha nem lett volna nagybátyám, aki keresetkiegészítésként a pincében termesztett laskagombát, szinte kizárólag csak a sampinyon lett volna jelen életünkben. Engem már csak jóval később ragadott magával a gombák iránti szeretet, de igazán sosem élhettem ki ezen vágyamat. Kivéve egyetlen esetben, mikor mamámmal egy bokor alján közel húsz kilónyi pöfeteget találtunk. Feldolgozás, evés közben végig rettegtem, hogy na, most fogunk meghalni!Különleges gombák nem nőttek mifelénk. Vargányát csak szárítva láttam sokáig, rizikéről, rókagombáról sosem hallottam, az erdei gombák különleges ízvilága ismeretlen maradt. Ma azonban gyorsan bepótolom ebbéli elmaradásomat. Ugyanis kb. másfél méternyi mindenféle gombát kaptunk Orbán Gábortól, igazi bagolyirtási gyönyörűségeket. Miért másfél méternyi? Ennyi a konyhaasztal hosszúsága. Ez körülbelül négy (?) kilót jelent. Nagyon-nagyon szépen köszönjük, kedves Gábor! ````

 

3 hozzászólás to “gombaszőnyeg”

  1. nezsike szerint:

    a fagomba szerintem a fafülgomba lehetett. fák kérgén nő és én csak takonygombának hívom, kínai kajába (is) való.

  2. vénember szerint:

    Marlenka! Ha tudom, hogy ennyire szereted, akkor többet hozok. Ugyanis most annyi van az erdőben, hogy csak időbeni, és türelem korlátja van a gombaszedésnek. Én köszönöm a páleszt! Isteni nedű! És tényleg remélem, hogy október 22-24 között ITT együtt is megkóstolhatjuk!Amúgy meg jó étvágyat a gombához!

  3. marleen szerint:

    kedves Vén, egészségedre!:) a másikra még nem tudok mit mondani, de nincs túl nagy valószínűsége sajnos:(:( nem fafülgomba volt, hanem tarló. a családi legendárium szerint.

Place your comment

Please fill your data and comment below.
Name
Email
Website
Your comment