érettségi elnökség

Ahhoz, hogy valaki érettségi elnök lehessen – egyéb feltételek mellett – minimum tiz év tanitási gyakorlattal kell rendelkeznie. Ez azért jó, mert ennyi idő alatt már párszor ő maga is érettségiztet, illetve találkozik sokféle személyiségű elnökkel. Igy van lehetősége minták közül választania, és átgondolnia, milyen elnök szeretne lenni. Aztán szembesülnie azzal, hogy vannak jogszabályi korlátok, amelyek között szabadon tevékenykedhet. Úgy gondolom, mindenki úgy viselkedik, ahogyan szeretné, hogy vele viselkedjenek. Tanárként arra vágytam, hogy az elnök legyen csendes, ne szóljon bele a feleletekbe, tegye azt, ami a dolga: a törvényesség felügyelete. Ehhez tartottam hát magamat első érettségi elnökségem alkalmával. Ha kellett, eloszlattam a kialakult vitákat, ha kellett: koordináltam a munkát, tettem a dolgomat pontosan, precizen, mint egy óramű, végigmosolyogva a három napot, és mindent alátámasztottam jogszabályi háttérrel – de, egyetlen feleletben sem nyilvánitottam véleményt, (még ha kérték is ezt) mert úgy gondolom, ez a szaktanár kompetenciája. Ő látja a teljes tanulási – tanitási folyamatot, ő tudja, hogy az adott tanuló adottságaihoz-képességeihez, szorgalmához képest az adott felelet milyen volt.Én úgy gondolom, jó elnök voltam. Megfeleltem a saját magam által támasztott elvárásoknak. Ha bármikor az életben összefutok ezekkel a srácokkal, örülni fogok neki. Ők megbiztak bennem, keresték a tekintetem, várták a mosolyom, odajöttek hozzám beszélgetni, s mindezt olyan tisztelettel tették, amellyel már régen találkoztam. Nehéz elképzelni, hogy focisták, vizilabdázók, sportlövők összeülnek az érettségi után beszédet irni az elnök köszöntésére, de ők megtették és szivből jövően mondták el, mikor a virágot átadták. Nehéz dolog elnöknek lenni. Kezdő elnöknek még nehezebb. Főleg ha az ember lánya ebben a tanévben az ország legfiatalabb érettségi elnöke, és amikor átadja a megbizólevelét, kétszer is megkérdezik tőle, hogy `Tényleg maga az elnök? Dehát még olyan fiatal!` Na, ekkor kell bizonyitani és lehetőleg nem hibázni.Nem biztos, hogy jövőre is vállalom, (főleg két érettségiző osztály mellett) de minden tanárnak ajánlom, hogy egyszer próbálja ki milyen a másik oldalon.

8 thoughts on “érettségi elnökség

  1. Ez nagyon szép volt! Szuper elnök lehettél! Gratulálok!!!!!!

  2. Úgy örülök, hogy jól érezted magad és mindenki a környezetedben:)

  3. na látod, hogy nem kellett parázni:))) örülök, hogy jól érezted magad:) azért én az istenért sem vállalnám:)még ilyen szép ajánlás után sem:)

  4. Sok-sok éve nem küldtek már elnöknek, de akkoriban nagyon élveztem. Korábbi tantestületemhez jó kapocs volt, volt iskolámhoz szintén (ahol még tanított néhány korábbi tanárom, sőt, aki a szakmai pályámon indított, igazgatóként fogadott). Az írásbeli munkák alapján egyik-másik jelölt iránt kifejezett kíváncsiságot éreztem. Az izgulósaknak meg – ahogy visszaemlékszem – tudtam jót tenni.Ha ma kérnének föl elnöknek? Nem biztos, hogy vállalni merném. Kopnak az ismereteim.

  5. Köszönöm szépen mindenkinek 🙂 anyagilag nem érte meg, ez már biztos 😀

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.