vihar

Gyerekkorom viharai kiszámithatóak voltak. Tikkasztó kánikula három hétig, majd óriási felhőszakadás, természetesen jégeső nélkül. Általában éjszakára érkezett meg, ilyenkor gyorsan belecsapott az utca végén álló trafóházba, s reggelig nem volt áram, gyertyával világitottunk. Ilyenkor mindig igyekeztem gyorsan elaludni, bebújni a paplan alá, gondolván, ha én nem látom a vihart, ő sem lát engem, igy biztonságban vagyok. Nem tudom mitől féltem jobban: a robajtól vagy a fényektől. Aztán megtanitották, hogy a viharra fel lehet készülni, csak számolni kell a másodperceket dörgéstől dörgésig. Mivel megértettem a logikáját, már kevésbé tűnt ijesztőnek. Idővel a fényeket is megszerettem, lenyűgöztek. De, attól. hogy belém csap egyszer, továbbra is rettegtem.Középiskolás bankett után sétáltunk ki a miskolci pályaudvarra. Hajnal volt, már világos, vihar után. Egy-két kósza villám repkedett már csak körülöttünk. Az egyik öt méterre tőlünk, pont előttünk csapott bele a villamossinbe. Hasra vágtuk magunkat, zokogtunk egy sort az ijedtségtől, de nem lett bajunk. Akkor ez a régi félelem is eltűnt belőlem. Egészen addig a bizonyos augusztusi tűzijátékig tartott ez a bátorságnak nevezhető `utánam a vizözön!`- hozzáállás. A vizszintes eső óta megtanultam tisztelni ismét a természetet. Mindennapjaim része lett időképek, radarok bámulása, nem indulok el napszemüveg, pulóver és esernyő nélkül – mostanában váltócipőt is hordok.Félelmetes, ami most zajlik. S én annyira, de annyira vágyom egy `normális` júniusi nyári napra!

8 thoughts on “vihar

  1. Nekem az a meteorológia ami Neked a nyelvészet. S mint ilyen mondom Neked, hogy a mai időjárás sokkal kiszámíthatóbb, mint amikor gyermek voltam. Egy gyorsuló felmelegedés szakaszában vagyunk az utolsó jégkorszak végén. Teljesen normális az éghajlat lassú változása. Az biztos, hogy szokatlan, mert emlékezetünk nem évezredes…Több különböző ciklus befolyásolja, s jelenleg olyan időszakot élünk, amiben több ilyen ciklus egybeesése érhető tetten.Szakembereink sajnos nem akarnak egyetérteni, mert saját önös érdekeik szerint nyilatkoznak ezerféleképpen, aszerint, hogy kit mikor melyik forum mennyire vett meg…A komoly szakemberek állítják, hogy az emberi tevékenység csak elenyésző, elhanyagolható része ennek az éghajlatváltozásnak. Szerepe max. csak abban áll, hogy nem mindegy, hogyan vészeljük át a következő időszakot.Tegnap tényleg nem sikerült kommentelnem Neked. Ma remélem átmegy!

  2. Akkor ez azt jelenti, hogy a globális felmelegedésnek szinte semmi köze nincs hozzá?!

  3. Nem. Azt jelenti, hogy a globális felmelegedés fontosságát túlozzák el. És a jelentését is félremagyarázzák. Szinte minden fórum arról papol, hogy az emberi tevékenység okozza, holott ez nem igaz, vagyis csak nyomokban az.Az viszont igaz, hogy a felmelegedésnek (ezt egy exponenciális görbén képzeld el) egy már erősen emelkedő szakaszánál tartunk. Ezt úgy értsd, hogy míg tízezeréveken keresztül alig változott az éghajlat, ez a változás mostanra annyira felgyorsult, hogy már egy emberöltő alatt is észrevehető.De ehhez az emberi tényezőnek nem sok köze van. Bármilyen jól is hangzik, hogy óvjuk-védjük környezetünket. Persze attól még óvhatjuk! Van mitől!

  4. A viharok mindig voltak, vannak, lesznek. Hevességük és gyakoriságuk változó. Jelenleg valóban megfigyelhető, hogy ez is erősödő tendenciát mutat, de ez a jelentős erősödés inkább tudható be a fent említett egybeeső perioditásnak mint a globális felmelegedésnek. Persze annak is szerepe van ebben is, de ha hihetünk a szakmának, akkor az tényleg elenyésző.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.