egyelőre még egyenlőre

Nyelvünk védelmében mindig kivont karddal állnak az ő katonái. Ádáz küzdelem zajlik a ba/be, ban/ben-fronton, szélesre tárják ölelő karjaikat feléjük az ikes igék, hogy becsapva őket, közben trójai falóként bevonulhasson az üres lexikális formula kategóriája, és hozza magával a dögvészt: a paradigmarendszer meggyöngülését, majd a kiveszést. Mindezt a nyelvi ökonómia jegyében, mert a nyelv az ilyen, folyton változó, nyitott rendszer, ráadásul takarékos, nem szereti a felesleges kettőzést,gondos szülőként figyel véges befogadóképességünkre. Tudja jól, mindig az egyszerűsödés a természetes folyamat. Minek négy igeidő, ha eggyel is kifejezhető ugyanaz a jelentéstartalom? De, a harcosokat nem hatja ez meg. Ők folyton küzdenek, hetente polgárháborút szitanak, közösségi oldalakon, magánblogokban és fórumokban csiholják a háború szikráit, egy pillanatra sem lankadnak, s ha elfogynak az észérvek, mindig jöhet a helyesirás. Egy jó kis egyelőre-egyenlőre párnál nincs is jobb!Mig a nyelvészek (szakemberek) egyre megengedőbbek, addig a laikus közönség lassan állóháborúba merevedik. Sajnálom, az én szememben nem lesz több annál valaki, ha hetente szól be valakinek vélt vagy valós szellemi fölénye, tanultsága okán, sőt, szánalmasnak tartom, ha valaki csak annyit tud leszűrni egy irásból, hogy az illető nem tudta az egyelőre-egyenlőre esetleg a helység-helyiség pontos jelentését.Mennyire boldogtalan lehet az ilyen ember, akinek ez a legnagyobb mulatsága.

8 thoughts on “egyelőre még egyenlőre

  1. Marlen!:-)))))) Élvezet volt olvasni. De ha már itt tartunk, megengedve, hogy nyelvünk változik, én megörülök attól, ha valaki megkérdezi, hogy 'csak nem megfáztál?' Őskövület, és rugalmatlan barom lennék, ha még mindig ragaszkodnék a 'csak nem fáztál meg?' verzióhoz???

  2. Aki ilyesmivel köt bele másokba, az tényleg gyenge, de azért néha nagyon idegesítő tud lenni, ha valaki különösen 'bunkó', főleg, ha ezt éppen okoskodás közben csinálja. Engem egy hosszú í-s mindiggel ki lehet kergetni a világból.

  3. engem azzal is, ha irok valamit, és azt rövid i-vel teszem, de ezen a gépen nincs hosszú i!:)

  4. nem látok különbséget a két alak között, az igekötő felcserélés nem jelent értelmezési gondot, engem sokkal inkább zavar a tagadószó alkalmazása:) egyszerűbb, és mindent félreértést nélkülöző kérdés, a 'megfáztál?':):)

  5. Hát, én nem szoktam beszólni senkinek, de ettől függetlenül baromira zavar. Egyelőre.

  6. Zavarni engem is zavar, de hozzád hasonlóan igyekszem nem beszólni senkinek.

  7. En a spacezoktol kapok agyfaszt, amikor az a baja, hogy a pont utan es a nagybetu koze nem tettem ki az uresseget. Az uresseg hianya zavarja. A mondatot lezarja a pont, az ujat elkezdi a nagybetu, es irasban sem teszek spacet, nem centizem, hogy mekkora uresseg legyen ott. De egyeseket ez is zavar.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.