Laci, az álszent

„Nem ünneplem február 14-ét, mert azt vallom, nem csak akkor kell szeretni és tisztelni a partnerünket. Ha valaki egész évben méltatlanul viselkedik a kedvesével, nehogy már ezen az egy napon akarja eljátszani, mennyire odaadó. Ebből a szempontból álszent dolognak tartom, ezért sem veszek részt benne (László, 28).Számomra kedves László, te vagy az álszent. A fentebbi véleményt általában az olyan férfiak hangoztatják, akik a minimális erőfeszítést sem képesek megtenni egy kapcsolatért. Nem lennék a barátnőd helyében szívesen.

16 thoughts on “Laci, az álszent

 1. 'Laci te, hallod-e, Jer ide, Jer ha mondom, rontom-bontom, ülj meg itten az ölemben, de ne moccanj, mert különben megtalállak csípni. Így ni! Ugye fáj?.'

 2. Hát…lehet, hogy ezennel a kitiltás útjára lépek, de őszintén szólva nemigen értem ezt a mi (mármint magyar emberek) elkötelezettségét a Valentin nap iránt. Mióta is ünnepeljük ezt mi? Mert szerintem sem ezen a napon kell kimutatni a szeretetünket párunknak, optimális esetben megy ez anélkül is, hogy kineveznénk erre egy külön alkalmat. Persze megértem a tiniket, mert ilyenkor szép, és romantikus dolog várni a titkos hódolótól némi ajándékot, de nekünk felnőtt embereknek, akik már egy jó ideje együtt vagyunk a párunkkal (nyílván nem véletlenül : ) ), mi ebben a buli? Amúgy is kapunk szeretetet, puszit, kedvességet, figyelmességet…stb. Ha meg nem, ott gond van.Na, hogy enyhítsem a közfelháborodást, azért mindenkinek szép szerelmes napot kívánok! : )

 3. Kövezzetek meg, de én egy majmolásnak tartom ezt az egész hercehurcát, ami február 14-e körül forog. Pár éve még azt sem tudtuk, mi ez.

 4. Ok, én is azt vallom, hogy ne csak egy nap szeressük már egymást és ne csak azon a napon mondjuk már ki a bűvös szót, de szerintem azok az emberek akik szeretik az ünnepeket simán egy jó kis alkalom arra, hogy aznap egy szívvel többet rajzoljunk a hűtőre mielőtt kilépünk a házból.. Nem azért mert muszáj, nem azért, mert kell, hanem mert egy ünnep.Semmi sem kötelező és feltehetőleg elég rossz lehet az a kapcsolat, ahol a valentin napon áll vagy bukik bármi is… De ha már van egy ilyen aranyos ünnep, miért kell utálni? Mi baj van a rengeteg piros dísszel a boltokba? És itt most nem az üzleti háttére gondolok, mert ilyen alapon akkor mindent utálhatunk amiből üzletet csinálnak (van olyan amiből nem?). Most ne szeressem a karácsonyt, a húsvétot, a költők napját, a mellrák világnapját, mert abban is üzlet van és 'kötelező' megemlékezni?Szerintem egy aranyos dolog, de jelzem: csak egy jól működő kapcsolatban, ahol tényleg nem ezen múlik bármi is… Ettől még ez is csak egy nap. De legalább mosolygós:)

 5. sokkal jobb ok nélkül virágot kapni egy hétköznap, mint divatból

 6. Mi sem ünnepeljük… Sajnos nagyon az üzletet látom mögötte! Szerelmes napokat mindenkinek!

 7. Én pedig Henie-vel értek egyet, tökéletesen fogalmazta meg: 'azok az emberek akik szeretik az ünnepeket simán egy jó kis alkalom arra, hogy aznap egy szívvel többet rajzoljunk a hűtőre mielőtt kilépünk a házból.. Nem azért mert muszáj, nem azért, mert kell, hanem mert egy ünnep.' Ha működik egy kapcsolat, legyen már olyan tökös legény,hogy a szabad szelleműségű, elvekben hívő, csodálatos kis egóját összébbhúzza egy napra. Semmibe sem kerül.

 8. A virágboltosok találták ki, szerintem. :))) Éljenek a virágboltosok!

 9. Szent Bálint keresztény mártír volt az ókori Rómában. A szerelmesek, a lelkibetegek és az epilepsziától szenvedők védőszentje. A Nemzetközi Epilepsziaellenes Iroda (IBE) 1997-ben hirdette meg Szent Bálint napjára az epilepsziások világnapját.Az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet területén Valentin Ház néven hoztak létre rehabilitációs és foglalkoztató központot. Bálint-napkor programokkal ünneplik az országos epilepszianapot. (Magyarországon mintegy hatvanezer epilepsziás beteg van).

 10. Hm… lehet, hogy nem kéne ezt most leírno, de ezzel a témával azért én is így vagyok. Ha egész évben nem akkor az az álszent ha ezen az egy napon meg 'Mindent'… Nem tudom 🙂

 11. Mióta a Valentin Nap 'központjában' is kicsit járatosabb lettem, nagyon sok dolog leesett. Mint sok mindent mást, ezt is rosszul vettük át Magyarhonban. Nem arról szól az egész, hogy éljen a virágboltos, meg Valentin Napon mindent, amúgy semmit. Pont ellenkezőleg. Mindig mindent, ezen a napon kicsit másképp. Egész más az amerikai lelkület éppen azért, mert sokat ünnepelnek, szinte minennek van napja, mert ilyenkor az 'együttön' a lényeg, a családon, a hatalmas eszem-iszomon, a vidámságon. Mert akarják, hogy legyen minél több 'másnap', mert a kilépés a hétköznapokból jó. S ilyen napok után könnyebb az 'unalmas' hétköznap is. Persze kaszál a virágos is, tegye. Akinek kell a hatalmas virágözön, vegye. Akinek arra jó ez a nap, hogy szabit vegyen ki és 'csak' otthon legyen a párjával, az is jó. Majmolni pedig kell azt, ami kicsit jobbá, szebbé teszi az életet.

 12. nekem erről a napról Adrian ugrik be…..szerencsére másnak is, és netnek hála, megtaláltam:)“Február 13. VasárnapHolnap lesz Valentin-napja. Azt hiszem nem megyek suliba.Nem bírom elviselni, hogy én vagyok az egyetlen az osztályban, aki egy halom rikító képeslap meg a hozzá tartozó önelégült mosoly nélkül lép be az ajtón. Tudom, hogy kapok majd egyet Pandorától, de az nem számít: már több mint egy éve járunk.Február 14. HétfőNégy lapot kaptam: egyet Pandorától, egyet a nagymamától, egyet anyától és egyet Rosie-tól. Mondhatom, rengeteget!….Február 15. KeddPandora nem beszél velem, mert szórakozottságból azt írtam neki a Valentine-napi lapra: “üdvözlettel”. Azt mondta: – Adrian, ez kiüresedett kapcsolatunk szimptómája.Azt hiszem, távolodom tőle. Túlságosan okos…”

 13. Igen, Adrien Mole-ra én is emlékszem, abban olvastam először a Valentin-napról 😀

 14. 🙂 🙂 Na, de kijezzz a Laci??! Mert nehéz úgy megitélni, vagyis jelen esetben beskatulyázni valakit, hogy valójában nem ismerjük sem őt, sem pedig a barátnőjét. Meg azért minden éremnek két oldala van. Mit is kaphat ez a Laci a kapcsolatban? Őt vajon mennyire tekintik vagy becsülik meg mint férfit? Ahhoz, hogy valakit hölgyként kezeljenek, hölgynek is kell hozzá viselkednie.Végülis, minden kommenttel egyet lehet itt érteni… elvégre mindnyájan különbözőek vagyunk, a kérdésem viszont az lenne, Marlenka, hogy vajon a régi, hagyományos Nőnap megünneplését is ennyire fontosnak érzed???

 15. Utánanézegettem a Bálint napnak a Google-ben. Hirtelen az derült ki, hogy több Bálint is létezett. Magyarországon katolikus egyházi ünnep volt 1969.-ig, amikor törölték a katolikus ünnepek közül.http://www.mult-kor.hu/20080214_szent_balint_napja_a_szerelmesek_unnepe?print=1Több forrás szerint Magyarországra újra a rendszerváltás után került be Nyugat-Európából. Történészek szerint a katolikus egyház az ókori termékenység ünnepet egyházi ünneppé alakította a szokásos módon.http://www.sulinet.hu/tp/kalendarium/februar/valentin/valentin.htmA Sulinetes szövegből az derül ki, hogy a Kea által említett lelkibetegek ünnepe egy német püspökhöz kötődik. De ez nyilván nem az a Bálint nap, amit a szerelmesek ünnepelnek angolszász? módra. Akár csak a Helloween-t, amely ünnep szintén idegen volt Magyarországon a rendszerváltás előtt.Kérdés: Ha majd a kínai kultúra lesz a trendi, akkor majd különféle sárkányos stb. ünnepeknek fogunk itt is hódolni ?Több száz év magyar hagyománya pedig megy a kukába ?Tehát én a tekintetben nem ünneplem a Valentin napot, mert ilyen ünnep Magyarországon nem létezik, mint ahogy Helloween sem. Létezik viszont népi termékenységünnep, amely hasonló a magyaroknál és a délszlávoknál, mindenki megünnepelheti Mohácson a Busójárást, amely állítólag már a Világörökség része.Álszentség tekintetében hasonlóan tekinthetünk a szeretet (Karácsony) ünnepére, amelyet ennek ellenére meg szoktunk ünnepelni.Ilyen alapon viszont elméleti úton levezetve tulajdonképpen semmit sem kéne ünnepelni . De az emberek szeretnek ünnepelni. Végül is úgy tűnik, manapság mindegy nekik, csak trendi módon ünnepelhessenek.Én sose voltam trendi, és bunkó módon tojok a Valentin napi műbalhéra.Netán ez valami konzervatívizmus volna ?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.