marlenblog

"hogy elérjek a napsütötte sávig"

07 január
16hozzászólás

menzai kaja

Minden hétfőn gyomorfájás a rántott (félig nyers) zellertől. Szétfőtt tészták, előző napi ételből megmaradt és másnap daráltként megjelenő hús, mindig és kizárólagosan sertéshús, tömény édes főzelékek, geil sütemények gyümölcs helyett, csak sárgarépából álló levesek vagy egy pohár cukros gyümölcslé, fehér kenyér mindenhez, a legolcsóbb ketchuppal nyakon öntött hamis makarónik, porból készült krumplipürék, zsírban tocsogó rakott kelkáposzták, olcsó,  állatkonzervbe való sonkák. Ez a jelen a közétkeztetésben, s az én tapasztalataim.Saját konyhakert, melyet mi műveltünk, ősszel alma-és szőlőszüret, krumpliföldön az akkor még működő téesz burgonyájának betakarítása (az egyik volt a három közül, ahol speciális hosszú krumplit termesztettek a Meki számára, a közelben lévő termálvíz miatt) szülői hozzájárulások, saját konyha, ahol bármikor kérhettünk repetát, mindig jutott. Télidőben disznóvágás, nyáron befőtteltevés, savanyúság- és uborkakészítés. Sosem volt ismeretlen íz, a szülők meg is verték volna a konyhásokat, ha rossz, egészségtelen kajákat főztek volna. A fejlődésben lévő kamasz számára is kellő adag, finom íz, olyannyira, hogy még később is sokáig onnan hozattuk az ebédet. Ez a múlt, a gyerekkor és általános iskola világa,s  az én tapasztalataim szintén.Egyszer éreztem csak felnőttként hasonlót, az Államigazgatási Főiskola menzáján, ahol csodálatos ételeket készítettek, nagyon jó áron. Vissza a középiskolai menzákhoz!A furcsa az, hogy az Európai Parlament menzáját is ugyanaz a cég működteti, amelyet minden diák, tanár szid azért a moslékért, amelyet naponta felszolgálnak itthon. Csak összehasonlításul! 2005-ben az EP-ben egy négyfogásos ebéd – melyet jó néhány magát luxusnak kikiáltó magyar étterem megirigyelhetne – került négy euróba. Ebben volt előétel, leves, tengeri herkentyűk, desszert és automatikusan járó ásványvíz. Az utcán kapható belgiumi specialitás a kétszer sütött krumpliból egy adag került hat euróba. Tudom, hogy az EP képviselők nyomott áron kapnak mindent, ezzel nem is foglalkozom. Azzal inkább, hogy ha ott lehet minőséget produkálni, nálunk miért nem?  Mikor lesz egészséges, finom és elég az ebéd a középiskolákban? Mindez pedig erről a videóról jutott eszembe. Külön felhívnám a figyelmet arra a bajuszos figurára, aki oly bőszen hajtogatja, hogy `őket nagymamák, anyukák ostromolják a receptekért, hogy a gyerekük/kisunokájuk számára is olyan finomat tudjanak főzni otthon, mint amit a menzán kaptak ebédre`…Ha belegondolok, hogy leendő gyermekünk ilyen emberek által főzött ételeket fog majd enni esetleg, már most rosszul vagyok …

 

16 hozzászólás to “menzai kaja”

 1. monka szerint:

  te még mindig menzázol?

 2. marleen szerint:

  nem, dehogy. hordom magammal a kislábosban.

 3. Zita szerint:

  Annyira ismerős volt, amit írtál. Ha Petit megkérdezzük, hogy mi volt ma az ebéd mindig így mondja: borzasztó leves, tűrhető második.

 4. pcsilla szerint:

  Sajnos ez van! Régen a suliban imádtam a menzát! Volt császármorzsa is! Ma meleg ebédként, néha két buktát kapnak a gyerekek a leves mellé! Viszont levest 80%-uk nem eszik… Nem igazán meleg ebéd! Igazad van!

 5. monka szerint:

  jajj, azt hittem még minidg….nálunk elmegy a menza…nem tudom ki hozza talán az Ifi vagy mifene

 6. monka szerint:

  egyébként meg a gyerekek cukorfüggők…hozzáteszem, mi is….kötelező olvasmánnyá tenném a Cukor blues c. könyvet..biztos lenne aki elgondolkodna rajta….ehhh

 7. szaguldokacaj szerint:

  Tesóm pl. nagyon imádta a menzás tejbegrízt. Mindig azzal idegesítette anyut, hogy olyat főzzön neki. :)Én dolgoztam szociális otthonban, ahol saját konyhában főztek. Hát, az előírások alapján és a megszabott költségekből nem nagyon lehet sok és jó kaját csinálni. Vagy ez, vagy az. :)Amikor pl. a karbantartó férfiaknak sokat kellett túlórázni építkezés miatt, ki volt adva belső utasításba, hogy dupla ebédet kapjanak. :))Ami a legjobb: Egyszer, az egyik vicces kedvű férfi munkatársam, amikor meglátta a sült hűst a tányérján, teljesen komolyan megszólalt: Hé! Hát nekem meg véletlenül az ételmintát adtátok! :))

 8. Sumi5 szerint:

  Leendő gyermek? Mikor? 🙂

 9. marleen szerint:

  A választ csak a szél ismeri 🙂

 10. marleen szerint:

  Én spec. a zöldbabfőzeléket imádtam nagyon a menzán. Aztán egyszer ettem igazit, cukor nélküli franciát, naa, azóta nem kívánom a menzait:) a csokival leöntött piskóta és a dejós tészta megvan mindenkinek? 😀

 11. szaguldokacaj szerint:

  Piskótára nem emlékszem, viszont a dejós, diós, mákos tésztát nagyon utáltam. Az én kedvencem a tökfőzelék volt.

 12. n/a szerint:

  Igaz, hogy bizonyára a hagyományos magyarkonyhát szeretnék itt is követni, joggal, de akkor is meglepően sok főzelék szerepelt szerintem a menün.Amúgy, a szokásos anyagiakon kívül, két nagyobb problémát is látok még a változás előtt:-mert a gyerekek ebben a korban még elég konzervatívak az új ételek és ízek iránt, így a például az egészségesebb és változatosabb étrendhez nélkülözhetetlen halak, párolt/friss zöldségek, vagy a változatos hideg-saláta tálak már eleve kiesnek a lehetőségeik közül.- és a technikai akadály, mert míg a tárolás és melegítés úgy tűnik inkább az egytálétel típusokhoz igazodhat a menzákon, így az ízletesebb frissen sültek és hidegkonyhai termékek már megint csak kivitelezhetetlennek tűnnek ezeken a helyeken.

 13. Levee szerint:

  A gimnáziumban nálunk hála az égnek saját konyha volt, mivel a suli szomszédságában volt annyi továbbképzés meg mindenféle egyéb, hogy hogy bevételi forrást jelentett a büdzsének. Ennek megfelelően a közgáz-továbbképzőről jövőknek jobb kaját is adtak, de nálunk legalább évekig volt választható köret; a leves mindig jó volt, a második meg csak általában. Akkor éreztem igazán, hogy az 'akarat' mire képes a konyhán, amikor a százéves évfordulóra nagy ünnepséget rendeztek, fogadással. Hát ott 100x jobb kaját adott ugyanaz a konyha. Miért? Mert nem spóroltattak velük minden fillérrel. Jelen helyzetben ugyanis a diákokra eső normatívát + az ebédpénzt használják fel az ebédre. Nem tudom, hogy hova megy egészében ez a sok pénz, de gyanítom, hogy rajtunk spórolnak, hogy a potenciális, külsős 'evők' jóllakjanak. Mindegy végülis, gyümölcs mindig volt, a büfénk meg is nyerte az 'ökobüfé' országos versenyt, mert még csokit se lehetett kapni, nem csipszet, meg kólát. Viszont volt a büfében a konyhán sütött friss kifli, pogácsa, kakaós csiga, évekig 20-30 forintos áron adták. Aztán jöttek az inflációk, és 100-200 forintra emelkedtek. Pedig azok voltak a szép idők 🙂

 14. dóri szerint:

  jaaaj, az EP-menza, azóta sem hiszem el, hogy a giminkbe ugyanaz a cég szállított…franciaországban minden egyetemi kantint ugyanaz a hálózat üzemeltet, 2,9 euróért előétel+főétel+desszert/gyümölcs/sajt, és a főétel sülthús, hal -zöldségköret, rakott tészták, van mindig vegetáriánus menü is, ez sem házi koszt, de teljesen más kategória mint otthon.

 15. marleen szerint:

  nem kell házi koszt, de moslék ne legyen már:):) ez, amit írtál, nagyon jó ár, te is ilyenekben kajálsz?

 16. daito szerint:

  Hagyományos magyar konyha? Haha. Az nem a házi koszt, emberke.Amit mi hagyományosnak tartunk, az kb. 60-80-100 éves, a 20. század gyermeke.Akkor néhány gondolat.Méretgazdaságosság. A menzák piacán nincs verseny. Vagyis van, csak nem jó értelemben.Vidéken csomó 1-2 iskolás konyha van, Pesten is van pár ilyen, meg a nagy. Idehaza a verseny arról szól, ki hozza ki olcsóbban egy gyerekre a kaját, ennyi.Persze, a fent írt példák is gázosak. 3 euróért Franciaországban a mekiben nem fogsz jól lakni, most nem emlékszem pontosan, de ketten olyan 10-15 euróból jöttünk ki novemberben. Persze a meki drága, itt is, ott is. (Legalábbis, az átlaghoz képest, ott drágább jól lakni, mint más büfében, menzán.)Ellenben, ha belegondolunk, rendes tányér főtt-sült étel, tutira 600 forint felett van. Sőt, normál, nem drága étteremben 1000-1500 forint alatt nem sok mindent kapsz.Tessék kipróbálni következő nap; amit szeretnénk, hogy a menzán legyen, azt vegyünk a büfében-étteremben-egyetemi menzán. Az egészségesebb kaja, finomabb ételek, salátával, zöldséggel, és simán 1000 forint felett vagy.Ja igen, tessék elfelejteni azt, hogy a főzelék az egészséges, meg hagyományos. Annál aljább, gagyibb ételfajtát nem hordott a hátán a Föld.Egyrészt, mitől egészséges az, ha a zöldséget megfőzöd, széttrancsírozod, ledarálod? (Gyk. főtt rostokat eszel, mert tápanyag, vitamin egy deka nem lesz benne.)Másrészt, vajon 200 éve hogy csináltak főzeléket? Gyk. sehogy, tessék megnézni a többi ország receptjeit, mennyi főzelékfajtát esznek. Alig. Megeszik nyersen, párolva, főzve.De egészséges táplálkozás alatt nem nyelik be a tojással, tejföllel, liszttel, habart, hintett, rántott, cukrozott, szétfőzött zöldséget, hehe. Pláne nem pörkölt, sült hús mellé. 🙂 (De nem is főznek körömpörit, ez is tény.)Menzán, ugye elvileg 2 fogásról beszélünk. Szerintem ezer forint/fő-nél kevesebb összegből nem lehet csodát várni.Mi most az országos realitás? 2-800 forint/fő, és elvileg van valami normatíva, kb. 200 forint/fő/nap lehet ez az összeg. Elvileg kijöhet az 1000 forint/fő/nap; elvileg.Gyakorlatilag sok helyen, normatívával együtt alig haladja meg a 6-700 forintot. Gondold meg, otthon, mit tudsz kihozna 600 forintból? Felvágottas zsemle. Pár virsli, kevés főtt krumplival. Főtt rizs, valamivel.Ráadásul vannak előírások, mint HACCP, és társai.Ezek miatt is, kerülni kell a 'kétséges' dolgokat, egyszerűbb mirelit, félkész áruval dolgoznak. Mindenhol. Kiszámítható, kevésbé érzékeny, kevesebb a vesződés vele.Másrészt, árverseny miatt, mindent ott veszel, ahol a legolcsóbb. A 100 forintos tejből az lesz, ami. Ne tessék csodát várni; éttermek is így működnek; bocsi, a tescos tej olcsóbb 30 forinttal, ott veszik meg a raklapnyi mennyiséget. Miközben tudjuk, tudják ők is, tudja a Tesco is, hogy az milyen szint.

Place your comment

Please fill your data and comment below.
Name
Email
Website
Your comment