holdsugárösvény

Nincs Húsvét Mester és Margarita valamint Esterházy Péter: A szavak csodálatos életéből című könyve nélkül. Nekem, magyar tanárnak az utóbbi a Bibliám, az előbbi pedig a megváltás, örök feloldozás. Mind a kettő hitet ad. Mindkettőben egyetlen egy megingathatatlan: az etikai értékrend. Bulgakov Pilátusa jóindulatú, ám gyáva ember, tévelyeg, hibázik, megbán, tévelyeg, jóvá tesz. Igazi ember. Hasonlít abban is, hogy nem mer hinni.Nem meri elhinni, hogy amire egész életében várt – ott áll előtte, csak magát kellene ehhez legyőznie, szabaddá tennie. Nem véletlenül lesz az egyik zárómondat: `Szabad vagy!` Egyrészt a bűneid, másrészt minden magad által pakolt bilincstől. A világ egyik legszebb regénye. Sok mű van, amely húsvét idején játszódik, de egy sem ennyire mai. Avégén a szereplők saját mennyországukba távoznak, Margaritaszavai álomba ringatják a Mestert: 

`Hallgasd,és élvezd, ami életedben sosem adatott meg neked: a csendet.Nézd, ott van előttünk örök hajlékod, amelyet jutalmul kaptál.Már látom a földig érő ablakot, a felfutó vadszőlőt, felkúszikegészen a tetőig. Ott a házad, a te örök lakod. Esténként, tudom,majd eljönnek hozzád azok, akiket szeretsz, akik érdekelnek ésnem bosszantanak. Játszanak, énekelnek neked, és meglátod milyenandalító a szoba a gyertyafényben. Fölteszed elmaradhatatlanócska kis sapkádat, és elalszol, elalszol mosolyogva. Az álomerősít, gondolataid feltisztulnak. Engem pedig soha többé el nemkergetsz magad mellől. Én fogom őrizni álmodat.` Ez a nyugalom köszön vissza Esterházy Bibliájában. Minden szava szentírás, ha hívő – irodalomban hívő – irodalmár vagyok, kötelező lélekemelés. Nem létezik modern irodalom az abban leírtak nélkül. Közben pedig a legegyszerűbb, legősibb igazságokat fogalmazza meg.Kívánok minden kedves Olvasómnak nagyon boldog Ünnepet, jó pihenést és valamiféle megváltást. A magam részéről -bár eddig templom tíz km-eres körzetében sem szívesen mozogtam- elmegyek valamelyik istentiszteletre. Keresem azt az Istent, ha már ő nem hajlandó megtalálni engem.

8 thoughts on “holdsugárösvény

  1. Ó igen, a Szavak csodálatos életébőlt én is olvastam. Aztán megnéztem a Mindentudás egyetemén készült felvételt is. Megmondom őszintén nem rajongok Eszterházy-ért, de ez az értekezése tényleg fantasztikusan jó.

  2. levee,ha minden igaz,mi találkozni fogunk április 20-án, ha te vagy az énekes:)

  3. Óh, lebuktam, kedves Marlenka! :DMentségemre, később tudtam meg kinek a blogján járok 🙂

  4. Én már régen olvaslak, kedves levee,Lizsé blogján keresztül:)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.